Jadalne Nadodrze (vol. 4): zapraszamy na otwarty piknik!

Jak wykorzystać obierki w kuchni do stworzenia niepowtarzalnych dań? Skąd najlepiej pozyskiwać nasiona do własnego ogródka? Jak wykonać skrzynkę ozimą i pielęgnować uprawy w warunkach miejskich? Które z roślin rosnących dziko we Wrocławiu nadają się do jedzenia? Dlaczego warto się zainteresować roślinnym gotowaniem?  To tylko część pytań, na które odpowiedź czeka na Was podczas naszego jesiennego pikniku otwartego. Serdecznie zapraszamy do wspólnego gotowania, rozmów, spacerów oraz oczywiście na ucztę z oryginalnych potraw powstałych w duchu zero waste. Przy okazji będziemy też świętować 10. rocznicę istnienia EkoCentrum Wrocław!

 

Program:

  • Warsztaty z kuchni roślinnej, godz. 11:00-13:00
    Na warsztatach będziemy gotować roślinnie w duchu “zero waste”, ucząc się, w jaki sposób maksymalnie wykorzystać wszystkie części produktów do stworzenia niepowtarzalnych dań, takich jak np. pesto z naci marchewki, zupa obierek czy smażone liście kalafiora. Na początku razem opracujemy menu, a następnie w małych grupach zajmiemy się jego przygotowaniem. Zwieńczeniem warsztatów będzie społeczny lunch z osobami, które dołączą do pikniku o godzinie 14:00. Warsztaty poprowadzi Michalina Kostecka aka Plantera. UWAGA! Na warsztaty kulinarne OBOWIĄZUJĄ WCZEŚNIEJSZE ZAPISY przez formularz: https://forms.gle/gUeHVdvFoTNbtPuT8
  • Warsztaty z doradczynią ogrodniczą FoodShift2030, godz. 11:00-14:00
    W mieście możemy produkować żywność na własne potrzeby. Na parapecie kuchennym, balkonie czy w ogródku każdy i każda z Was może zacząć przygodę z uprawą roślin. Dorota Szczepaniak, doradczyni ogrodnicza w projekcie FoodShift2030, podpowie Wam jak ugryźć ten temat: skąd pozyskać nasiona, jak przygotować miejsce pod uprawy oraz jak pielęgnować miejskie poletka.
  • Spacer po jadalnym Nadodrzu, godz. 12:00-14:00
    Jedzenie rośnie w różnych zakamarkach naszego miasta i jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. By po nie sięgnąć wystarczy odrobina wiedzy i otwartość na nowe doświadczenia. Podczas spaceru po Nadodrzu Daniela Rodziewicz pokaże, gdzie można znaleźć miejskie roślin jadalne i jak je wykorzystać w swojej kuchni. Na spacer zapraszamy wszystkie chętne osoby, w tym rodziny z dziećmi.
  • Roślinny Infopunkt, godz. 11:00-16:00
    Tajniki diety roślinnej, dla osób obeznanych z tematem i zupełnie “zielonych”: informacje o wpływie diety roślinnej na środowisko i zdrowie, przegląd dostępnych materiałów i aplikacji, inspirujące historie z pierwszej ręki, inspiracje do wykorzystania w życiu codziennym. Roślinny Infopunkt odpowie na różne nurtujące Was pytania.
  • Społeczny lunch, godz. 14:00-16:00
    Zwieńczeniem pikniku będzie wspólna uczta, podczas której na stole pojawiają się przekąski przygotowane z lokalnych produktów rolników i rolniczek z Bazaru Krótka Droga, a także dania od lokalnych innowatorów wybranych w ramach projektu FoodShift2030 oraz smakołyki przygotowane przez osoby uczestniczące w warsztatach kuchni roślinnej. Menu uzupełni inicjatywa Foodsharing Wrocław, które przy okazji pokaże, jak w praktyce przeciwdziała marnowaniu żywności.

 

Wydarzenie na facebooku: https://fb.me/e/3PghLHKwh