Jadalne Miasto Młodych
Projekt JMM, czyli Jadalne Miasto Młodych, ma na celu edukowanie i promowanie wśród mieszkanek i mieszkańców Wrocławia świadomej konsumpcji. Integralną częścią inicjatywy są spotkania z osobami eksperckimi i aktywistycznymi, warsztaty oraz inne wydarzenia, a całość jest organizowana i koordynowana przez grupę aktywnej młodzieży!
O młodzieżowej grupie projektowej:
Jesteśmy grupą kilkuosobową, działamy więc lokalnie, ale cele mamy ambitne. Organizujemy warsztaty okołożywieniowe, między innymi z prowadzenia miejskiej partyzantki ogrodniczej, zakładania ogrodów społecznych, czy poszukiwania żywności rosnącej w mieście.
Martwi nas, że w głowach miejskich konsumentów jedzeniem jest już tylko to, co leży na sklepowej półce, oznaczone i zapakowane w plastik. Osoby mieszkające w mieście często nie mają w ogóle poczucia, że ich jedzenie gdzieś urosło, zostało zebrane, zapakowane i dostarczone, co na każdym etapie skutkowało zużyciem pewnych surowców i emisją gazów cieplarnianych. Czujemy, że trzeba to zmienić. Oczywiście to głównie na producentach spoczywa odpowiedzialność za skutki klimatyczne i środowiskowe produkcji żywności i to ich ślepe dążenie do maksymalizacji zysku w największej mierze przekłada się na szkodliwość przemysłu żywieniowego. To w kompetencji regulatorów jest tak ustalić zasady, by rabunkowe praktyki przestały być opłacalne i pewne dążenia w tym kierunku da się już w administracji UE zaobserwować, ale wiadomo – procesy legislacyjne są nieco tylko prędsze od dryfu kontynentalnego. Dlatego też, póki cena jedzenia w sklepie nie odzwierciedla faktycznego kosztu jego produkcji (np. środowiskowego i społecznego), wiedza na ten temat powinna być w głowach ludzi, by mogli podejmować bardziej świadome decyzje. Wierzymy, że w efekcie zmniejszy się problem marnowania żywności oraz zmniejszeniu ulegnie ilość gazów cieplarnianych emitowanych przez branżę żywieniową oraz związany z nią transport.
W ramach projektu młodzieżowa grupa tworzy prototypową żywieniową mapę Wrocławia „SZaMa” (Spożywczo Zrównoważona Mapa).
Na mapie można znaleźć miejsca, gdzie można znaleźć żywność wyprodukowaną i przetworzoną w sposób bardziej przyjazny dla klimatu i środowiska, niż ta z dyskontowych półek, lub taką, która mogłaby się zmarnować.
Punkty podzielona są na różne kategorie:
Warzywniaki
Jadłodzielnie i lodówki społeczne
Zrównoważone sklepy (np. na gramy)
Jadalne rośliny
Na mapie możemy znaleźć również organizacje i inicjatywy społeczne wspierające zrównoważoną produkcję i konsumpcję żywności.
Inicjatywy społeczne i organizacje pozarządowe
Prototypowa wersja mapy obejmie trzy dzielnice Wrocławia: Kleczków, Ołbin i Nadodrze.
SZAMA – Spożywczo Zrównoważona Mapa
Zapraszamy do śledzenia profilu Instagramie
#jadalnemiasto #ourfoodourfuture #ekonsument #kupujodpowiedzialnie #dearprogramme #goeathical #żywność #lokalnażywność #fairtrade #wege #govege #zmianyklimatu #klimat #działaj #twórz #spotkania #młodzież #wrocław #wroclawfoodie #wroclawskiejedzenie #projektwrocław #projektywroclaw #warsztatywrocław #dziejesiewewroclawiu
Projekt powstał dzięki współpracy Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie i Fundacji EkoRozwoju w ramach europejskiego programu DEAR i inicjatywy Our Food Our Future.