Webinaria dla społeczności żywnościowych

Od bazaru do kooperatywy. Różne modele organizowania społeczności żywnościowych.
Zima to dobry czas na planowanie, szczególnie jak  latem chcemy mieć dobre plony . Zapraszamy Was na dwuczęściowe webinarium poświęcone różnym modelom organizowania się społeczności wokół żywności. A jest ich wiele – od bazaru z rolnikami, przez sprzedaż bezpośrednią w gospodarstwie, kooperatywy „zjadaczy” lub też rolników, grupy Rolnictwa Wspieranego Społecznie i też wiele, wiele odmian tego co pomiędzy. Ale nie o nazwę tutaj chodzi a o praktykalia i to będzie tematem naszych spotkań.


Część 1 | 19 stycznia 2022 (środa) | 18:00-19:30
Pierwsze webinarium będzie poświęcone organizowaniu się „zjadaczy” , którzy chcą mieć dostęp do dobrej jakości, lokalnej i wytworzonej w sposób uczciwy dla środowiska i społeczności żywności. Osobami, które będą dzieliły się swoimi doświadczeniami będą: Wojtek Mejor z Kooperatywy Spożywczej Dobrze w Warszawie. Jest to jak dotychczas jedyna kooperatywa w Polsce, która prowadzi stacjonarne sklepy a jej zasięg zwiększa się z roku na rok. Drugą społecznością będzie grupa tworząca wrocławski Bazar Krótka Droga. Jest to oddolna inicjatywa mieszkanek i mieszkańców Wrocławia, którzy potrzebowali mieć dostęp do dobrej jakości żywności na co dzień, a nie tylko cyklicznie w rytm organizowanych co pół roku Jarmarków Ekologicznych, na których przyjeżdżali lokali wytwórcy żywności. Więcej o tym jakie obie formuły funkcjonują, jakie są zalety i też trudności w ich prowadzeniu czy też współorganizowaniu będzie można dowiedzieć się na samym spotkaniu. Jeśli macie szczegółowe pytania proszę o ich zadanie w formularzu zgłoszeniowym (jest na to specjalny punkt).


Część 2 | 2 lutego (środa) | 18:00-19:30
Druga webinarium odsłoni codzienność i warsztat pracy od strony rolniczek. Naszymi gościniami będą: Wioleta Olejarczyk, inicjatorka RWS Słoneczko i Kooperatywy Jurajskiej oraz Agnieszka Makowska, kobieta wielu talentów, w tym prowadzącą gospodarstwo „Zielona Rzodkiewka” dostarczająca żywność dla grup konsumentów i też do kooperatyw. Obie doświadczyły różnych trudności w komunikacji i logistyce, wiedzą również jak wielka energia wraca, gdy ludzi się dobrze nakarmi. Więcej o tym jakie obie formuły funkcjonują, jakie są zalety i też trudności w ich prowadzeniu czy też współorganizowaniu dowiecie się podczas webinarium. Jeśli macie szczegółowe pytania, prosimy o ich zadanie w formularzu zgłoszeniowym (jest na to specjalny punkt w formularzu rejestracyjnym).
Na każde webinarium prowadzona będzie osobna rejestracja. Odbędzie się ono na platformie ZOOM, aby otrzymać link do spotkania prosimy o wypełnienie krótkiego formularza rejestracyjnego:
https://tinyurl.com/2d4p67kz


Webinar przygotowany jest w ramach projektu z funduszy UE: Erasmus+ 2019-1-HU01-KA204-061205
Food&More – Consumer education for food citizens, realizowany przez Fundację EkoRozwoju w partnerstwie z organizacjami: TVE z Węgier, AMPI z Czech oraz Międzynarodową siecią URGENCI z siedzibą we Francji.