Relacja z Pikniku dla społeczności żywnościowych „Jedzenie & coś więcej” na wrocławskim Ołbińskim Ogrodzie Otwartym

Plan na ten dzień był dość prosty: zaprosić na Piknik na Ołbińskim Ogrodzie Otwartym wszystkich chętnych dołączenia do już istniejących inicjatyw żywnościowych we Wrocławiu lub też chętnych do założenia własnej (w pracy, na osiedlu, wspólnie ze znajomymi) i przedstawić w jaki sposób FER wraz z partnerami pracującymi przy projekcie „Food & More” wspiera tak zwanych food citizens.

Kim są food citizens? To jest częsta przypadłość, kiedy koncept funkcjonujący w krajach np. anglosaskich jest upowszechniany w innym kraju i pojawia się wówczas kwestia nazewnictwa w lokalnym języku . Tak jest z określeniem tej grupy mieszkanek i mieszkańców, które chcą świadomie decydować o tym co jedzą, chcą mieć dostęp do lokalnej żywności dobrej jakości. Po polsku więc byłoby to opisowe przedstawienie takiej grupy jako „świadome żywnościowo mieszkanki miast”.
W praktyce system żywnościowy odnosi się do każdego i każdej z nas, jedynie nie każdy jest na równi świadomy jak on funkcjonuje , w jaki sposób upominać się o taki system, który będzie służył nam, lokalnym społecznościom, przyrodzie.

Motywem przewodnim Pikniku było jedzenie – co jest dla nas ważne, jaki chcemy mieć system żywnościowy dla siebie, co i na jakich zasadach chcemy kupować bądz uprawiać. Mówiliśmy trochę o tym jak wspierać rozwój już istniejącej inicjatywy bądź założyć własną społeczność. To była część poświęcona aktualnie prowadzonej współpracy między czterema organizacjami z różnych krajów: węgierskie Stowarzyszenie Świadomych Konsumentek (TVE), czeskie Stowarzyszenie Miejskich Inicjatyw Żywnościowych AMPI , międzynarodowa sieć wspierająca grupy RWS URGENCI z siedzibą we Francji oraz polski partner- wrocławska Fundacja EkoRozwoju. Wspólnie prowadzimy działania pod nazwą „Food & More – aktywna edukacja miejskich obywateli skupionych wokół żywności”

Zaprosiliśmy na piknik osoby, które takie społeczności we Wrocławiu współtworzą: były osoby z Food Sharing, Bazaru i Kooperatywy spożywczej Krótka Droga, no i oczywiście z Ołbińskiego Ogrodu Otwartego. Ważnym punktem naszego spotkania była obecność Danki Nowak współzałożycielki i inicjatorki Domu Nasion w Ptasiej Dolinie. Mówiła nam o subtelnościach związanych z przechowywaniem i dostępem do własnych nasion. Zachęcała do założenia własnego Domu, który byłby dostępny dla społeczności miejskiej, ogrodników z ROD Lepsze Jutro.
Częścią która pięknie spoiła całość dnia i też nadała jemu wymiar artystyczny, duchowy był plener malarski prowadzony przez wrocławską artystkę Monikę Konieczną. Rozsiedliśmy się między grządkami, w cieniu krzaków i kopru z widokiem na kompost i weszliśmy w cichą podróż kontaktu ze sobą, z jedzeniem, z przyrodą. Na koniec był najprawdziwszy wernisaż i wystawa z namalowanych prac.
Zainspirowanych założeniem własnej inicjatywy żywnościowej (Kooperatywy, grupy RWS) zapraszamy do kontaktu (monika at eko.org.pl), pobraniu materiałów edukacyjnych lub też do odwiedzenia strony wspierajrolnictwo.pl na której umieszczane są informacje o grupach Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność w Polsce

 

 

foto.Magdalena Popławska

.