Klimat na talerzu: książeczka z przepisami

Klimat na talerzu

Nasze codzienne wybory konsumenckie wywierają potężny wpływ na świat. Pierwsze z nich musimy podjąć już przy śniadaniu. Jeśli chcemy troszczyć się klimat, własne zdrowie i dobrostan zwierząt, kuchnia roślinna to wybór idealny. I wcale nie musimy przy tym rezygnować ze smaku naszych ulubionych potraw.

Młodzieżowy Strajk Klimatyczny w ramach projektu #KlimatNaFali zorganizował warsztaty kuchni roślinnej. Na zajęciach zaprezentowano łatwe i tanie sposoby na zastępowanie produktów odzwierzęcych ich roślinnymi odpowiednikami. Jednym z efektów jest książeczka z przepisami, którą mamy przyjemność udostępnić. Smacznego!

 

Młodzieżowy Strajk Klimatyczny to oddolny ruch młodzieżowo-studencki, którego celem jest wywieranie presji na rządzących w celu całkowitego zatrzymania emisji gazów cieplarnianych do atmosfery do 2050 roku. Młodzi ludzie na całym świecie wychodzą na ulice protestować przeciwko opieszałości władz w obliczu kryzysu klimatycznego. Łączy nas niezgoda na bierność i strach przed przyszłością na zdewastowanej i uwikłanej w konflikty planecie.

 

Opracowano w ramach projektu Klimat Na Fali współfinansowanego przez Gminę Wrocław (www.wroclaw.pl) w ramach konkursu „Wrocław Dba o Klimat” oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu.

Znalezione obrazy dla zapytania wojewódzki fundusz ochrony środowiska i gospodarki wodnej we wrocławiu