Food forest czyli leśny ogród.

Dzisiaj w Szkole Podstawowej nr 8 we Wrocławiu, wspólnie z pracownikami firmy Duco Technology Poland Sp. z o.o. oraz uczniami szkoły tworzyliśmy leśny ogród. Posadziliśmy ponad 100 krzewów i małych drzewek, z owoców których korzystać będą i dzieci i zwierzęta.

Na nieużytkowanej części podwórka szkolnego wyrosły drzewa i krzewy. Przez wiele lat pod ich koronami składowano liście zgrabione z muraw. Po pewnym czasie zadrzewienie prześwietlono, usuwając część drzew i podszyt. W ten sposób powstały warunki do utworzenia ogrodu, w którym będziemy naśladować warunki panujące w ekosystemie leśnym.

Ponieważ rosną już tu wysokie, dające cień drzewa, w pierwszym etapie tworzenia leśnego ogrodu posadziliśmy drzewa niższego piętra znoszące zacienienie (świdośliwy, śliwy wiśniowe, pigwy, derenie właściwe), krzewy (maliny, jeżyny, pigwowce, jagody kamczackie, porzeczki, agrest, leszczyny, borówki wysokie, kaliny koralowe). W następnym etapie dosadzimy rośliny zielne.

Leśny ogród to system zrównoważonej produkcji żywności i agroleśnictwa opartej na ekosystemie leśnym, zawierającym drzewa owocowe, krzewy, zioła, pnącza i warzywa wieloletnie, przynoszące bezpośrednie korzyści człowiekowi. Poprzez dosadzenie roślin uzupełniających się wzajemnie tworzy się warstwy roślinne podobne do warstw lasu. Ogrodnictwo leśne jest dawną metodą zapewniania żywności w regionach tropikalnych.

Ogrody leśne można zakładać różnymi technikami: poprzez sadzenie drzew i innych roślin użytkowych, sadzenie roślin jadalnych pod istniejącymi drzewami, wypas zwierząt w lesie. Istotą tych działań jest wykorzystanie zastanej sytuacji, obserwacja pozytywnego wpływu drzew na uprawy (nawożenie gleby opadłymi liśćmi, ochrona upraw przed wiatrem i słońcem, ochrona gleby przed erozją i utratą składników mineralnych i organicznych), dostosowanie metod produkcji żywności do lokalnych warunków bez stosowania siłowych rozwiązań (jak wycinka i karczowanie drzew). Główne produkty leśnego ogrodu to owoce, orzechy, warzywa liściaste (np. szparagi, mięta, rabarbar, czosnek niedźwiedzi) i grzyby.

Dziękujemy wolontariuszom firmy DUCO, dyrekcji szkoły, uczniom i firmie ogrodniczej LEDUM za cudowną akcję 🙂