Dzień RWS (ang.#CSAday ) to świętowanie wspólnego wysiłku rolników i konsumentów, aby zbudować system żywnościowy w którym naprawdę chcemy żyć!
RWS oznacza Rolnictwo Wspierane przez Społeczność i obejmuje szeroką gamę podejść, których celem jest wzmocnienie bezpośrednich relacji między rolnikami a osobami kupującymi. Relacja, której istotą jest dzielenie ryzyka i korzyści z dostępu do lokalnej, sezonowej i wytworzonej metodami przyjaznymi dla środowiska żywności.
Święto Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność zostało zainicjowane w 2015 roku przez Small Farm Central w USA w celu zwiększenia sezonowych zapisów na dostawy żywności. Od tego czasu, przez kolejne 7 lat świętowanie rozprzestrzeniło się na cały świat i w sumie obejmuje nie tylko wydarzenia organizowane 22 lutego, ale cały tydzień obejmujący tę datę. Inicjatywy RWS można znaleźć we wszystkich zakątkach świata, a każda z nich odzwierciedla ich unikalny lokalny (rolno-)kulturowy smak.
Zapoczątkowane w Japonii pod koniec lat 60-tych XX wieku grupy RWS aktualnie skupiają ponad 2 miliony osób na całym świecie! Kierując się swoją pasją do zdrowej i zrównoważonej żywności, wspierają oni agroekologiczną transformację naszych systemów żywnościowych. W Polsce wiedza o formule RWS przyszła wraz z “emisariuszami” z francuskich grup RWS (fr.AMAP) którzy odwiedzili m.in.Wrocław w 2009 roku przybliżając na spotkaniu z wrocławskimi konsumentami i lokalnymi rolnikami na czym polega unikalność tej współpracy. Pierwszy zaś RWS w Polsce został założony w 2012 roku i funkcjonował przez kolejne 3 sezony. Aktualnie takich grup w Polsce jest około 10 i ich popularność cały czas rośnie.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej czym są grupy RWS , jak założyć lub rozwijać taką współpracę to zapraszamy Ciebie do zapoznania się z materiałami stworzonymi przez nasz zespół w ramach współpracy z innymi europejskimi organizacjami wspierającymi oddolne inicjatywy żywnościowe:
Webinar: Od bazaru do kooperatywy część 1.
Webinar: Od bazaru do kooperatywy część 2.
Platforma edukacyjna współtworzona również częściowo przez Fundację EkoRozwoju w ramach projektu “Food&More -education for food citizens” finansowanego ze środków programu Erasmus+
Serwis poświęcony Rolnictwu Wspieranemu przez Społeczność – powstał ze środków zebranych wśród osób współtworzących RWSy oraz rozwijany przez osoby i organizacje zaangażowane w upowszechnianie idei RWS w Polsce.
Więcej o Rolnictwie Wspieranym przez Społeczność na świecie i aktualnie prowadzonych działaniach wspierających społeczności żywnościowe.
Na zdjęciu Agnieszka Makowska, rolniczka ekologiczna, prowadzi z mężem nieduże gospodarstwo Ogródek Zielona Rzodkiewka, koordynatorka Koalicji Żywa Ziemia, współzałożycielka Ruchu Suwerenności Żywnościowej Nyeleni Polska.